jump to navigation

Hemvist

Solna OK bor i Råstapark

Möten och träning har vi i Råstaparkhallen. Denna karta hjälper dej att hitta dit.

Solna OK bor i Solna

Solna är en av Sveriges minsta kommuner – 22 kvkm stor. En tredjedel av Solnas yta är nationalpark, det är mest där vi orienterar om vi inte vill lämna kommunen. Solna blev stad 1943 och har idag 56.000 invånare. Räknar vi bort nationalparkerna så innebär det ungefär 3500 personer per kvkm. Staden gränsar till kommunerna Stockholm i söder och öster, Sundbyberg i väster och Danderyd och Sollentuna i norr. Med tunnelbanan söderut så är det bara 8-10 minuter till Sergels torg i centrala Stockholm.Trots sin litenhet finns det många kända platser i vår lilla stad, t.ex.:

  • Hagaparken med sina slott och slottsruiner.
  • Ulriksdals slott med omgivningar med bland annat lyxkrogen Ulriksdals värdshus.
  • Svensk fotbolls nationalarean Råsunda fotbollsstation.
  • Filmstaden i Råsunda som förr i tiden var Sveriges Hollywood.
  • Sveriges äldsta restaurang, Stallmästargården, som började servera mat 1638.

Några av den senare tidens kända personer från Solna är underhållarna Jerry Williams, Robert Broberg och Svullo, konstnären Olle Olsson och idrottarna Anders Limpar och Therese Alshammar. Kommer ni ihåg Anna-Lena Lövgren som hade megahiten ‘Lyckliga gatan’ på 60-talet? Hon är också från Solna och Lyckliga gatan ligger också där även om hon sjöng att den inte finns mer. Vi snorungar i kvarteret kallade henne för Anna-Lena Lösben då hon haltade lite på grund av en lindrig polioskada. Förlåt oss Anna-Lena.

Idrottslivet i Solna domineras av lagidrotter med föreningar som AIK, Solna Basket och Vasalund för att nu nämna några. I dessa omgivningar verkar Solna orienteringsklubb, nu med Råstaparkhallen som centralpunkt. Kolla in kartan här ovanför för att förstå vad hallen ligger och hur du kommer dit från tunnelbanestation Näckrosen (prickade röda linjen).

Ska vi springa i storskogen så har vi inte så mycket att välja på i Solna. Hagaparken, Bergshamraskogen, Västra skogen i Huvudsta, Karlbergparken och Råstasjön heter våra värsta områden och där är det inte många som klarar av att springa vilse. Det finns faktiskt en stadsdel i Solna som heter Storskogen men mycket till skog finns där inte. Fast i Stockholmsområdet är det ju aldrig långt till skogen. Efter en resa på 10 minuter med tunnelbana eller pendeltåg så är man faktiskt där vi helst av allt vill vara – i storskogen.

 

%d bloggare gillar detta: