jump to navigation

Historia

Bildades 1939 under namnet OK Hjortarna. Namnet hänger fortfarande kvar här och där i klubbens verksamhet. 1970 bytte klubben namn till Solna OK.

Allt började den 23. mars 1939 då några grabbar från Engelbrektspojkarna bestämde sig för att starta eget och bildade föreningen under namnet OK Hjortarna. 13 var de från början, men olyckstalet skrämde inte även om det blev lite motigt till en början. De första åren instälIdes nästan alla alImänna tävlingar på grund av det pågående 2:a världskriget, och är det något en orienterare inte tycker om så är det instälIda tävlingar. Första årets medlemsavgift var 3 kronor.

1945 slogs klubben samman med Solnaiterna. Klubbnamnet OK Hjortarna behölls dock. Samma år bildades klubbens damsektion, trots att några medlemmar var negativa och fruktade för triangeldraman. 10-årsjubileet 1949 firades bland annat med en 8:e plats på 10-mila-budkavlen, ännu idag den bästa placering vi nått i denna tävling.

1951 fick vi vår första individuella distriktsmästare i Beata Bergström, som några år senare även blev svensk mästare – dock ej i klubbens färger. Fyra år senare blev Lars Pehrsson, klubbens och en av distriktets främste löpare ända till i mitten av 60-talet, vår andra individuella distriktsmästare. Under början av 60-talet gladde också våra damjuniorer med flera DM-segrar.

1970 går så vårt stolta klubbnamn Hjortarna i graven, som ett offer åt den nya tiden. Vårt nya namn blir Solna OK. Bästa aktiva under denna tid var Marita Arrestam som bl.a. hemförde segern i 1970 års Skol-SM. Under hela 70-talet växte föreningen i storlek och styrka, men de riktigt stora framgångarna uteblev. Dock var seniorverksamheten stark under andra halvan av 70-talet och början av 80-talet. Sedan mitten av 80-talet har ungdomsverksamheten fostrat flera ungdomar som tillhört distriktets främsta. Under 90-talet har, i likhet med många andra orienteringklubbar, antal aktiva minskat.

(Denna text får fritt användas av andra i syfte att beskriva Solna OK. Källa måste alltid anges.)

%d bloggare gillar detta: